5 Najlepszych Substytutów Oleju Arachidowego, Których Musisz Spróbować

Lekko orzechowy smak oleju arachidowego nigdy nie zawiódł naszych kubków smakowych. Jest to również bardzo poręczny składnik do stosowania podczas smażenia w głębokim oleju. W przeciwieństwie do innych olejów, nie odbiera smaku innym składnikom, co jest szczególnie przydatne, gdy chcesz, aby Twoje danie zachowało swój naturalny smak. Olej z orzeszków ziemnych jest również popularny ze względu na swoją odporność na wysokie temperatury, co doskonale nadaje się do chrupania potraw z zewnątrz, przy jednoczesnym zachowaniu ich wilgotnego środka. A na dodatek olej arachidowy ma wyśmienity smak i aromat, który może uwydatnić różnorodność potraw.

Rodzaje oleju z orzeszków ziemnych

Rafinowany olej arachidowy

Olej ten jest podobny do innych przetworzonych olejów roślinnych. Został już poddany dezodoryzacji, bieleniu i rafinacji. Jednak proces ten może być rzeczywiście korzystny, ponieważ usuwa białka alergiczne oleju. Oznacza to, że ten olej arachidowy jest niealergiczny, co jest wspaniałą wiadomością dla osób cierpiących na alergie. Ten rodzaj oleju z orzeszków ziemnych jest najczęściej stosowanym olejem z orzeszków ziemnych w amerykańskich sieciach fast foodów.

100 % Olej z orzeszków ziemnych

Opakowanie może być czasami mylące, a olej jest głównym kandydatem do takiego zamieszania. Niektóre oleje są mieszane lub rafinowane bez wyraźnego wskazania na opakowaniu, co oznacza, że zawsze należy być bardzo ostrożnym, aby upewnić się, że otrzymujemy to, czego chcemy.

Wiele osób chce, aby ich danie cieszyło się wszystkimi korzyściami, jakie ma do zaoferowania olej arachidowy, więc zawsze sprawdź podwójnie, czy olej arachidowy, który kupiłeś, jest wykonany w 100% z czystego orzecha arachidowego i czy nie zawiera żadnego składnika. Możesz również sprawdzić, czy na etykiecie jest napisane “100% olej arachidowy”.

Smakowity olej arachidowy

Olej z orzeszków ziemnych dla smakoszy bardzo różni się od pierwszego rodzaju, którym jest rafinowany olej z orzeszków ziemnych. Smakowity olej arachidowy jest również klasyfikowany jako olej specjalny i jest całkowicie nierafinowany.

Olej ten jest idealny, gdy chcesz, aby Twój olej arachidowy i danie, w których będziesz go używać, miały pełny smak i zapach. Dla smakoszy ten pyszny, orzechowy smak jest w pełni rozwinięty i przenosi Twoje danie na wyższy poziom. Smakowity olej arachidowy jest również bardzo dobrym źródłem fitosteroli i witaminy E. Zazwyczaj bardzo łatwo jest znaleźć ten rodzaj oleju arachidowego w sklepach detalicznych.

Czy olej z orzeszków ziemnych nie jest źródłem tłuszczu?

W dzisiejszych czasach ludzie na całym świecie obawiają się spożywania żywności o wysokiej zawartości tłuszczu. W rzeczywistości, wytyczne żywieniowe Stanów Zjednoczonych w 2005 roku doradzały ludziom, aby ograniczyć spożycie tłuszczu do około 20 do 35 procent ich ogólnych kalorii, i że większość z nich powinna być źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak oleje roślinne, ryby i orzechy.

Tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone są również nazywane “lepszymi tłuszczami” lub “dobrymi tłuszczami”. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zaleca, aby ludzie starali się spożywać znacznie więcej tych “dobrych tłuszczów” niż “złych tłuszczów”. Awokado, owoce morza i nasiona są źródłem “dobrych tłuszczów”.

Korzyści zdrowotne oleju z orzeszków ziemnych

Ulepszony system odpornościowy

Olej arachidowy zawiera wielofunkcyjny przeciwutleniacz o nazwie resweratrol, który zwiększa produkcję białych krwinek w układzie odpornościowym. Dzięki większej ilości białych krwinek łatwiej jest organizmowi zwalczać obce bakterie i wirusy w organizmie. Olej arachidowy jest najbardziej skuteczny w leczeniu infekcji wirusowych i grzybiczych.

Unikać spadku poznawczego

Wolne rodniki są najczęstszym wyjaśnieniem upośledzenia zdolności poznawczych. To właśnie rozpad ścieżki neuronowej w mózgu człowieka może prowadzić do zaburzeń poznawczych. Te załamania mogą prowadzić do spadku zdolności poznawczych, prowadząc do chorób takich jak choroba Alzheimera czy demencja. Resweratrol może spowolnić te objawy i uchronić Cię przed wystąpieniem takich chorób.

Utrzymuj zdrowe serce

Jak wspomniano wcześniej, olej arachidowy jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy tłuszczowe pomagają w zwiększeniu liczby HDL we krwi, znanego również jako “dobry cholesterol”. Wyższy poziom dobrego cholesterolu niż złego sprawia, że serce jest zdrowe, ponieważ pozwala uniknąć udarów i innych chorób serca.

Attain Beautiful Skin

Oleje roślinne, takie jak olej z orzeszków ziemnych, są znane jako bogate źródło witaminy E. Witamina E jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia skóry. Działa ona poprzez eliminację skutków działania wolnych rodników w naszej skórze.

Produktem tych efektów są skazy, zmarszczki i inne objawy przedwczesnego starzenia się. W uzyskaniu zdrowej, jarzącej się i młodo wyglądającej skóry, niezbędna jest witamina E, którą zawiera olej arachidowy.

Regulacja ciśnienia krwi

Jak wspomniano powyżej, resveratrol jest wielofunkcyjnym antyoksydantem, a także przyczynia się do ważnej funkcji utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Resweratrol wchodzi w interakcję z wieloma różnymi rodzajami hormonów, które mogą wpływać na Twoje naczynia krwionośne. W rezultacie reguluje on działanie tych hormonów i obniża ciśnienie krwi, aby zmniejszyć obciążenie układu sercowo-naczyniowego.

Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka

Oprócz resweratrolu, olej arachidowy jest również bogaty w różne przeciwutleniacze polifenolowe. Przeciwutleniacze te pomagają w zapobieganiu wielu chorobom, w tym nowotworom. Eliminują one wolne rodniki, które są produktami ubocznymi komórek przechodzących przemianę materii, a te wolne rodniki mogą być przyczyną takich chorób.

Badania wykazały, że spożywanie olejów roślinnych, które są bogate w resweratrol, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a ponieważ olej z orzeszków ziemnych jest wysoki w resweratrolu, może być smacznym sposobem na utrzymanie raka w zatoce.

Co jeśli jestem uczulony na orzeszki ziemne?

Badania wykazały, że rafinowany olej arachidowy nie jest szkodliwy dla tych, którzy są wrażliwi na orzechy ziemne. Wyrafinowany olej arachidowy jest wolny od wszelkich białek alergicznych, co czyni go niealergizującym.

W rzeczywistości został przeprowadzony eksperyment, w którym 60 osób, które są poważnie uczulone na orzeszki ziemne, przetestowało swoją reakcję na rafinowany olej arachidowy. Testy wykazały, że olej rafinowany jest całkowicie bezpieczny dla tych, którzy są uczuleni na orzechy ziemne.

Olej arachidowy Alternatywy

Olej z krokosza balwierskiego

Krokosz barwierski jest dobrze znanym olejem, który jest powszechnie używany do gotowania i pochodzi z nasion roślin kwitnących. Rośliny te mogą mieć kolor pomarańczowy, jaskrawoczerwony lub żółty. Ma kolczastą gałąź, która może pomieścić około 5 kwiatów. Każdy kwiat ma około 20-25 nasion i te nasiona zostaną przetworzone i zgniecione w celu uzyskania olej z krokosza balwierskiego do użycia przy gotowaniu.

Olej z krokosza barwierskiego ma neutralny smak, który bardzo różni się od oleju z orzeszków ziemnych. Jednakże, pomimo tych różnic, olej z krokosza balwierskiego – szczególnie jednonienasycony olej z krokosza balwierskiego – nadal może być dobrym zamiennikiem dla oleju z orzeszków ziemnych. Wynika to z faktu, że oba te produkty charakteryzują się niską zawartością tłuszczów nasyconych i wysoką zawartością kwasu oleinowego. Niektórzy mówią nawet, że szafran jest lepszym rozwiązaniem podczas gotowania w wysokiej temperaturze niż oliwa z oliwek, ponieważ olej z krokosza balwierskiego ma zadziwiająco wysoką temperaturę zadymienia 266 stopni Celsjusza, co czyni go bardzo stabilnym olejem.

Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że jednonienasycony olej z krokosza balwierskiego jest znacznie lepszą opcją niż odmiana wielonienasycona. Choć może on być świetny do sałatek i innych dań na zimno, zbyt duża ilość tłuszczów wielonienasyconych może być szkodliwa przy regularnej konsumpcji. Olej z krokosza balwierskiego może być używany do: smażenia, mżawki sałatkowej, smażenia w głębokim tłuszczu, smażenia potraw i mieszania. Obecnie 32 uncje oleju z krokosza barwierskiego wynoszą około 7,5 euro.

Korzyści zdrowotne płynące z oleju z krokosza balwierskiego

Przeprowadzono wiele badań nad tym, jak olej z krokosza balwierskiego może być korzystny dla zdrowia na różne sposoby, takie jak utrata wagi, pielęgnacja skóry i wiele innych. Poniżej znajdują się następujące korzyści płynące z oleju z krokosza balwierskiego:

  • Reguluje poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju z krokosza balwierskiego pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi. Ma również korzystny wpływ na wydzielanie insuliny przez organizm i jego odporność na insulinę.
  • Leczy zapalenie. Olej z krokosza balwierskiego zawiera również właściwości przeciwzapalne, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Może to pomóc w leczeniu takich schorzeń jak choroby serca i cukrzyca.
  • Aids Skin Care. Olej z krokosza balwierskiego może być również stosowany w leczeniu stanów zapalnych lub suchej skóry. Wystarczy nałożyć go na twarz lub ciało, aby nadać skórze gładki i delikatny wygląd. Dlatego też wiele produktów do pielęgnacji skóry i kosmetyków wykorzystuje olej z krokosza balwierskiego jako składnik.
  • Niski poziom cholesterolu, poprawia zdrowie serca. Przeprowadzono badania nad tym, jak tłuszcze nienasycone mogą obniżyć poziom “złego cholesterolu”, znanego również jako LDL, we krwi. Posiadanie również dużej ilości takiego cholesterolu w organizmie może zwiększyć szanse na zachorowanie na choroby serca.

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowyktóry jest ekstrahowany z nasion słonecznika, jest kolejnym doskonałym substytutem oleju arachidowego. Jest on wolny od tłuszczu, a także zawiera bardzo dobrą ilość kwasu oleinowego. Jedna filiżanka oleju słonecznikowego to więcej niż wystarczająca ilość, aby zastąpić jedną filiżankę oleju arachidowego. Kolejną zdumiewającą cechą tego oleju jest jego przyzwoicie długi okres przechowywania, który jest obowiązkową cechą wspaniałego oleju spożywczego.

Olej ten jest również uważany za jeden z najzdrowszych substytutów oleju arachidowego. Oprócz wysokiej zawartości olei i zerowej zawartości tłuszczu, jest on również dobrym źródłem witaminy E. W rzeczywistości, ma wiele korzyści dla zdrowia z powodu tych cech. Ponadto, półrafinowany olej słonecznikowy jest również bardzo przydatny do gotowania ze względu na jego wysoką temperaturę palenia, która wynosi około 232 stopni Celsjusza, co czyni go dość stabilnym olejem do gotowania.

Istnieją dwa rodzaje ziaren słonecznika, o których należy wiedzieć przy zakupie ziaren słonecznika i oleju. Pierwszy to ziarno słonecznika odmiany cukierniczej, a drugi to ziarno słonecznika bez oleju. Ich główną różnicą jest ich jadalność. Ziarna słonecznika słodkiego nadają się do jedzenia i mogą być używane do ekstrakcji oleju słonecznikowego. Natomiast nasiona słonecznika nie będące olejem słonecznikowym są używane tylko do karmienia zwierząt i nie nadają się do spożycia przez ludzi. 

Istnieją również dwa rodzaje oleju słonecznikowego: tłoczony na zimno i rafinowany. Olej słonecznikowy rafinowany ma bladożółty kolor, natomiast tłoczony na zimno olej słonecznikowy jest bursztynowy i ma przyjemny, łagodny smak. Olej słonecznikowy jest bardzo popularny do tego stopnia, że podczas gotowania jest wybierany nawet zamiast szafranu, kukurydzy, oliwek i oleju kanolowego. Ze względu na wygładzającą konsystencję i długi okres przechowywania, może być również stosowany do produkcji kosmetyków.

Korzyści zdrowotne oleju słonecznikowego

  • Pomaga zapobiegać zapaleniu stawów
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przy pomocy karotenoidów
  • Walka z wolnymi rodnikami poprzez witaminę E
  • Chroni niemowlęta przed infekcjami
  • Zapobiega chorobom serca z powodu selenu
  • Utrzymuje zdrowy system nerwowy dzięki witaminie B
  • Naprawia uszkodzenia ciała poprzez białka, hormony i enzymy
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Chroni organizm przed rakiem jelita grubego i astmą poprzez witaminę E
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy za pomocą witaminy E i małej ilości tłuszczów nasyconych.

Olej sojowy

Olej sojowy to kolejny znany olej roślinny. Jest on produkowany poprzez ekstrakcję oleju z nasion soi, a jego kolor jest lekko zielony lub ciemnożółty. Uważa się, że po raz pierwszy został użyty w połowie wschodniej części północnych Chin około 11.th BC. Jest to również część pięciu głównych podstawowych pokarmów roślinnych Chin; pozostałe to pszenica, ryż, jęczmień i proso. Istnieją również badania, które sugerują, że został on wyprodukowany w Chinach po ich wojnie z Japonią w latach 1894-1895, kiedy to Japonia używała makuchów sojowych jako nawozów do importu.

W 1908 roku do Europy zaczęto importować soję, choć Europa odkryła ją już wcześniej w 1712 roku. W rzeczywistości już w 1712 r. o soi mówiono w starym niemieckim piśmiennictwie. Jednak pierwszy tekst literacki w USA, w którym użyto nazwy “soja”, ukazał się w 1804 roku. W USA była ona po raz pierwszy wykorzystywana jako roślina pastewna, a nie do zbioru nasion.

W dzisiejszych czasach średnia waga olejów jadalnych spożywanych w Ameryce wynosi 28 miliardów funtów rocznie – a soja stanowi aż 65 procent tej liczby.

Dwoma największymi konsumentami olejów sojowych z USA są Meksyk i Korea. Jednak około 50 procent wszystkich olejów sojowych w USA zostało już poddanych procesowi zwanemu uwodornianiem. Wynika to z faktu, że nieutwardzony olej jest dość niestabilny i nie jest jeszcze bezpieczny do stosowania w produkcji żywności. Uwodorniony olej sojowy zawiera tłuszcz trans, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania oleju sojowego

  • Pobudza pamięć i pomaga w unikaniu choroby Alzheimera dzięki zawartości witaminy K, omega-3 i omega kwasów tłuszczowych.
  • Olej sojowy zawiera więcej dobrych tłuszczów niż złych.
  • Chroni skórę przed promieniami ultrafioletowymi B i zapaleniami wywołanymi przez wolne rodniki. Odżywia również skórę za pomocą antyoksydantów, witamin i kwasu linolenowego.
  • Olej sojowy jest bogatym źródłem izoflawonów, które pomagają w rozwoju kości i zapobiegają chorobom kostnym.
  • Reguluje poziom złego cholesterolu w organizmie, aby utrzymać zdrowe serce.
  • Olej sojowy produkuje więcej aminokwasów i molekuł dla włókien włosowych, aby uniknąć łysienia, wypadania włosów i słabych pasm włosów.

Olej kukurydziany

Olej kukurydzianyznany również jako olej kukurydziany, pochodzi z wyciągu z kiełków kukurydzy. Zazwyczaj używa się go do gotowania, w którym jest jednym z podstawowych składników w produkcji margaryny i niektórych przetworzonych produktów spożywczych. Jest to jedna z najtańszych form oleju roślinnego, ale kukurydza jest nadal silnie subsydiowana w Stanach Zjednoczonych.

Olej kukurydziany może być również wykorzystywany do celów przemysłowych, w szczególności do produkcji biodiesla jako surowca, który obecnie rośnie od 2012 r. do dziś. Olej ten jest również łatwy do znalezienia niemal wszędzie. Kolejną wielką cechą tego oleju jest to, że nie nabiera on zjełczałego smaku. Podobnie jak olej arachidowy, olej ten jest bardzo stabilny, z bardzo wysoką temperaturą wędzenia 232 stopni Celsjusza.

Jedna filiżanka rafinowanego oleju kukurydzianego wystarczy, aby zastąpić jedną filiżankę oleju z orzeszków ziemnych. Należy jednak pamiętać, aby nie używać tego oleju zbyt regularnie, ponieważ zawiera on dużą ilość wielonienasyconych tłuszczów.

Chociaż kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są dobrymi kwasami, stosunek omega-6 do omega-3 w tym oleju wynosi 49:1. Idealny stosunek wynosi 1:1, co oznacza, że jest on bardzo niewyważony. Zbyt duża rozbieżność w tym stosunku może poważnie zaszkodzić zdrowiu i zwiększyć szanse na raka, takiego jak prostata i rak piersi.

Korzyści zdrowotne płynące z oleju kukurydzianego

  • Potrafi zrównoważyć poziom cholesterolu w organizmie
  • Zawiera zarówno antyoksydanty, jak i flawonoidy, takie jak luteina, które poprawiają wzrok.
  • Olej kukurydziany ma kompozycje, które mogą pomóc w leczeniu alergii.
  • Pomaga w leczeniu stanów zapalnych, bólów głowy, zapalenia stawów i problemów żołądkowo-jelitowych.
  • Olej kukurydziany posiada również witaminę E i jest pełen niezbędnych składników odżywczych, aby zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
  • Tokoferole i antyoksydanty w oleju kukurydzianym pomagają skórze zwalczać infekcje, przebarwienia, podrażnienia, zmarszczki i niektóre choroby skóry, takie jak łuszczyca.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest pozyskiwany z jadalnych nasion rzepaku, oraz znany jest również z tego, że ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Jest to również powód, dla którego nie jest on tak zły dla serca jak inne oleje, i jest to jeden z najbezpieczniejszych substytutów oleju arachidowego.

Wiele osób uważa, że jest to dobry składnik, który można mieć podczas pieczenia lub gotowania, ponieważ nie ma zbyt wiele smaku do niego. Ludzie uwielbiają również używać oleju rzepakowego ze względu na jego wszechstronność. Jest to olej, który radzi sobie z ekstremalnie wysokimi temperaturami. Rafinowany olej rzepakowy może wytrzymać temperaturę do 204 stopni Celsjusza.

Używając tego jako alternatywy, musisz znać ilość oleju rzepakowego, aby zastąpić filiżankę oleju arachidowego. Do każdej filiżanki zastąpionego oleju arachidowego potrzebujesz 1 filiżankę oleju rzepakowego. Jest to doskonały zamiennik oleju arachidowego, jeśli gotujesz dla kogoś z alergią na orzeszki ziemne.

Canola jest również doskonałym wyborem dla zdrowych dań niegotowanych, takich jak sałatki, ponieważ ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak już wspomnieliśmy wcześniej, doskonale wpływają na Twoje zdrowie i doskonale uzupełniają Twój wybór zdrowej żywności.

Olej rzepakowy może być używany na różne sposoby: do głębokiego smażenia, smażenia na patelni, sosu do sałatek (np. sosu imbirowego), gotowania kuchni chińskich, smażenia indyka, smażenia patelni, mieszania i grillowania.

Korzyści zdrowotne płynące z oleju Olej rzepakowy

  • Duża ilość dobrych tłuszczów. Olej rzepakowy zawiera dużą ilość dwóch niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla Twojego zdrowia: Kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest kwasem tłuszczowym omega-3, a także kwas linolenowy (LA), który jest kwasem tłuszczowym omega-6. Oba te wielonienasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za ochronę przed chorobami serca, udarami, pogorszeniem funkcji poznawczych i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
  • Jest wolna od cholesterolu. Wysoki poziom złego cholesterolu może zatkać Twoje tętnice, co z kolei zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
  •  Jest bogaty w witaminę E. Jedna porcja oleju rzepakowego zapewnia około 25 procent dziennej zalecanej wartości witaminy E. Ten przeciwutleniacz jest odpowiedzialny za ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Może on również pomóc w uniknięciu utraty pamięci i zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka.
  • Bardzo niska ilość złych tłuszczów. W rzeczywistości olej rzepakowy charakteryzuje się najniższym poziomem złych tłuszczów spośród wszystkich olejów roślinnych.

Wniosek

Podczas gdy oleje, które tutaj wymieniliśmy są świetnymi substytutami, należy również zauważyć, że istnieją dwa oleje, które nie powinny być używane jako alternatywa dla oleju arachidowego: olej sezamowy i oliwa z oliwek. Oba te oleje mają swój własny, odrębny smak, który może kolidować z typowymi daniami z oliwą arachidową. 

Ponadto oba te oleje mają niski poziom dymu, który może być przyczyną problemów, jeśli używasz ich do smażenia w głębokim tłuszczu. Zawsze pamiętaj, że żaden substytut oleju arachidowego nie będzie smakował dokładnie tak samo jak olej arachidowy, więc jeśli ten wyraźny orzechowy smak jest dla Ciebie naprawdę ważny, to możesz trzymać się tego, co wiesz!